poniedziałek, 10 grudzień 2018

EKOPORADNIK "CIEPŁY DOM"

Stary piec kopci...?

Jak nie wiadomo w czym tkwi problem, to najprościej od razu całą winę zrzucić na stary piec… ewentualnie opał. O ile istotne jest to, aby: opał nie był zbytnio mokry, jego typ odpowiedni do posiadanego kotła (gdy chodzi o drzewo, powinno być sezonowane), a ciąg do komina dobry (co zagwarantuje nam regularne wymiatanie sadzy), o tyle już wiek pieca nie ma żadnego znaczenia – przynajmniej gdy chodzi o dymienie z komina. Z jakiego powodu pojawia się więc uporczywy dym?...

Czytaj więcej...

Zobacz jak rozpalać w piecu od góry!

Posiadasz kocioł górnego spalania - z wylotem spalin tylko u góry paleniska? A rozpalasz w nim od góry? Jeśli nie, to spróbuj! Szybko przekonasz się, że tak jest o wiele taniej, szybciej i wygodniej! Najpierw upewnij się jednak, że masz ten rodzaj pieca, a następnie sprawdź, czy dolne drzwiczki są szczelne oraz z regulacją dopływu powietrza. Jak wyliczono, piece rozpalane tradycyjną metodą mają efektywność ok. 30%. Paląc od góry uzyskasz z tego samego paliwa blisko dwa razy więcej energii! Większą efektywność, bo na poziomie ok. 80%, mają tylko nowoczesne kotły podajnikowe, do których przeznaczony jest ekogroszek.

Czytaj więcej...

Czy można palić oszczędnie i zarazem ekologicznie…?

Przekonaj się osobiście, że ogrzewanie domu może być mniej kosztowne, a przy tym dość wygodne. Przede wszystkim nie popełniaj podstawowego błędu – nie zasypuj żaru w piecu - dokładając syp opału tyle, aby po dołożeniu nie zgasły płomienie. Sypiąc za dużo zadusisz ogień. Wówczas wypuszczasz dym w komin, a z nim część energii. Warto zatem dokładać węgiel małymi porcjami lub wybrać jeden z niżej opisanych sposobów palenia w piecu: dokładanie od boku lub rozpalanie od góry (najlepszy sposób - zarówno od strony ekonomicznej jak i ekologicznej).

Czytaj więcej...